Waar moet een balkonhek aan voldoen

Veiligheid boven alles

In dit blog willen wij u graag meenemen naar de eisen en de voorschriften voor het aanschaffen van een balkonhekwerk

De hoogte van het hekwerk

De hoogte van een balkonhekwerk neemt een centrale rol in bij de bescherming van mensen op hoger gelegen verdiepingen. Volgens artikel 2.18 van het bouwbesluit is het een wettelijke vereiste dat het hekwerk, gemeten vanaf de vloer, minimaal 1 meter hoog moet zijn. Deze bepaling is niet alleen bedoeld om te voldoen aan de regelgeving, maar bovenal om de veiligheid te waarborgen.

In situaties waarbij de vloerhoogte 13 meter of meer bedraagt, zoals bijvoorbeeld de vierde of vijfde verdieping, schrijft het bouwbesluit voor dat de minimale hoogte van de balustrade wordt verhoogd naar 1 meter 20. Deze extra hoogte is een proactieve maatregel om het risico op vallen te minimaliseren en een veilige omgeving te creëren voor bewoners en bezoekers.

De afstand van de spijlen

Als u kiest voor een hekwerk met spijlen dan mag de afstand niet meer bedragen dan 10 cm. Dit zodat kinderen en huisdieren niet tussen de spijlen door kunnen vallen. Dit geldt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

De regelgeving voor een balkon met horizontale spijlen

Bij een hekwerk met horizontale regels kunnen kinderen op de spijlen gaan staan er erop klimmen. De regelgeving hiervoor is dat de balustrade geen opstapmogelijkheid mag hebben tussen de 20 en 70 cm boven de vloer van het balkonhekwerk of vide.

Wanneer is een borstwering noodzakelijk

Bij een raam dat open kan moet altijd een borstwering aanwezig zijn. Deze moet een hoogte hebben van minimaal 85 CM. 
Dit geldt niet voor een raam op de begane grond, indien het hoogteverschil met het aansluitende terrein kleiner is dan 1 meter.

Behandeling van het hekwerk

Een stalen hekwerk moet altijd verzinkt worden. In ons eerder blog Duurzaamheid en esthetiek verenigd: het belang van verzinken van trappen en hekken - Trabo B.V. (trabotrappen.nl) kunt u hier alles over lezen.

MEER INFORMATIE OF VRAGEN

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!
Wij helpen u graag verder.
De juiste hoogte van een hekwerk

Hekwerk met een hoogte van 1000 mm

De juiste hoogte van een hekwerk
Verzinkt hekwerk zodat deze niet meer kan roesten

Verzinkt hekwerk

Verzinkt hekwerk zodat deze niet meer kan roesten
Hekwerk 1200 mm hoog

Hekwerk voor hoogte vanaf 13 meter

Hekwerk 1200 mm hoog